Het kweekproces van de witte champignons bij Vedemij begint met het in eigen huis produceren van het substraat.
Een champignon ontstaat uit de schimmeldraden van de champignonschimmel. Dit wordt ook wel het champignonmycelium genoemd. Het mycelium trekt samen waardoor er vruchtlichamen worden gevormd die uitgroeien tot champignons. Het mycelium wordt in het substraat geënt. De bereiding van het substraat vindt als volgt plaats.
Bij Vedemij begint het proces met de bereiding van het substraat. De substraatbereiding start uit een mengsel wat bestaat uit paardenmest, kippenmest, stro, gips en water. Het mengsel doorloopt de stappen van fermentatie, pasteurisatie en conditionering. Na deze stappen is het substraat geschikt om te enten met broed. Broed is een samenstelling van graankorrels doorgroeid met champignonmycelium.
Zodra het substraat volledig doorgroeid is met champignonmycelium wordt het substraat uit de tunnel gehaald en wordt het met behulp van een loader en vulmachine direct gevuld in de naastgelegen champignonkwekerij. Dit wordt ook wel het vullen van “doorgroeide compost” genoemd. Het proces van substraatbereiding neemt ongeveer 4 weken in beslag.
De doorgroeide compost wordt in de teeltruimte van de champignonkwekerij gevuld met daar bovenop een laag dekaarde. Deze dekaarde is benodigd om het champignonmycelium champignonknoppen te laten vormen. Vervolgens groeit de schimmel door de dekaarde heen waarma de herfst wordt nagebootst in de teeltruimte. Hierdoor ontstaan er champignonknoppen die razendsnel uitgroeien tot champignons. Van het vullen van de teeltruimte tot het oogsten van champignons neemt een kleine 3 weken in beslag. Vervolgens wordt er in ruim 1 week twee keer geoogst.
De totale teelt neemt 4 weken in beslag. Samen met de compostbereiding duurt het gehele proces ruim 8 weken. De reden waarom het ons lukt om in dit korte tijdsbestek alles gerealiseerd te krijgen is omdat wij werken volgens de nieuwste technieken. En constant blijven wij op zoek hoe wij het proces het beste in grip kunnen houden.
De oogst van de champignons gebeurt machinaal met een snijmachine, vervolgens worden de champignons door de sorteermachine op maat gesorteerd en worden de steeltjes nagesneden. Naar wens van de klant kunnen wij de champignons ook nog wassen, evacueren en/of in schijfjes snijden. Onze mensen sorteren de champignons en zorgen ervoor dat ze bij de juiste klant en sortering worden geplaatst.
Na de eerste oogst worden de bedden gerooid. Dit wil zeggen dat de achtergebleven steeltjes met een machine van het bed worden gehaald waardoor nieuwe champignons plaats hebben om te groeien voor de tweede oogst.
Nadat we twee keer hebben geoogst maken we de cellen leeg. Het restproduct wat er overblijft wordt champost genoemd. Champost is een geliefd product bij akkerbouwers omdat het de grond luchtiger maakt, wat zorgt voor een verbeterde gewasopbrengst.